Ipak, nemojte se ubiti danas

Prije tri godine japanski ministar financija uvrijedio je 25 posto stanovnika svojoj zemlji starijih od 60 godina rekavši kako bi starim ljudima trebalo dopustiti „da se požure i umru” kako bi smanjili troškove za zdravstvenu skrb. Ministar u dobi od 72 godine zatim je dodao „Osjećao bih se sve lošije kad bih znao da vlada plaća moje zdravstvene troškove.

„U Hrvatskoj su prije tri godine važni uglednici izjavljivali kako su stari ljudi društveni teret, preveliki trošak, te, čak, da ih ima previše. Posjetimo, baš tu prekobrojnost starih je u svom govoru apostrofirao bivši premijer. Neki su znanstveni­ci krenuli s hajkom, tražeći da se starima zabrani glasanje na izborima, kako ne bi birali socijalno osjetljive vlade. Drugi su „znanstvenici” potaknuli stroge zdravstvene preglede za ob­novu vozačke dozvole, a treći ih nazvali „penzioderima”.

Međutim, eto novog užasa. Udjel starijih osoba u stanovništvu Hrvatske je 24,1 posto, a njihov udjel među onima koji dobrovoljno i očajno skončaju svoj život samoubojstvom iz­nosi 44,5 posto, gotovo dvostruko više no što je njihov udjel u stanovništvu. Stari su najrizičnija skupina, a porast siromaštva direktno utječe na porast samoubojstava i umiranja. Frižider kaže: isključi život. Pri tome rabe najjeftiniju varijantu – vješanje.

Znanstvena istraživanja potvrđuju takvu tezu. Primjerice, u SAD-u je linija siromaštva 34.000 dolara godišnje. Za one koji zarađuju manje, vrijedi 50 posto vjerojatnosti da će se ubiti u odnosu na one koji zarađuju više. Jasna matematika. Dakle, imućniji se rijeđe ubijaju, a siromašni sve češće, jer po onoj ki­neskoj poslovici, starost i siromaštvo – jedna od te dvije nevo­lje je dovoljna.

Najgore je kad ti Domovina kaže i da nisi poželjan, da si te­ret, preskup za javne financije. Financijski problemi povezani s naglim padom primanja zbog umirovljenja na oko 40 posto zad­nje plaće, dugovi i ovrhe, nemoć pomoći vlastitoj obitelji, fizič­ka bolest za koju nema novaca za liječenje, popločuju cestu do konačne odluke.

Vratimo se Japanu, gdje se nakon višegodišnje ekonom­ske krize broj samoubojstava nedavno popeo na 30.000 go­dišnje. U Hrvatskoj je najmanji broj samoubojstava zabilježen 1995. godine, u godini po oslobođenju i kraju rata, u godini nade, u godini prije recesije i ekonomske krize. Od tada, crni broj raste. Kao što raste očaj napuštenosti, zanemarenosti i suvišnosti kod starijih osoba.

Zato, ugasite televizor ili prestanite plaćati pretplatu pa će vam ga ovršiti. Ne slušajte kakve vam sve reforme sprema vla­da. Otiđite među ljude, u prirodu, i … nemojte se ubiti danas.

Piše: Jasna A. Petrović

Možda će Vas zanimati...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *