Ne sprdajte se s nama!

Facebook je postao jedan ogromni virtualni dom umirovljenika. Danas ima blizu dvije i pol milijarde aktivnih korisnika koji ga upale barem jednom mjesečno, a broj starijih od 55godina ubrzano raste.

Sindikat umirovljenika Hrvatske od 2015. godine vodi tematsku Facebook stranicu Pokret protiv
siromaštva starijih osoba, koja upravo ovih dana puni 15.000 pratitelja. Godine 2018. objavljene su 423 objave, sa 2,31 milijuna dosega. U prva dva i pol mjeseca 2019. godine broj starijih vjernih pratitelja se povećava i naša stranica postaje platforma glasnog protesta protiv narušavanja dostojanstva umirovljenika, ignoriranja masovnog siromašenja, protiv poniženja kopača kanti za smeće i kontejnera, protiv vlasti koje iskazuje tek bešćutnost i hladnoću iz svojih zamrznutih srca.

Ljudi se koriste društvenim mrežama kako bi se zbližili, povezali sa starim poznanicima i sprijateljili s novim  ljudima, odnosno održavali postojeće i stvarali nove društvene veze te kako bi po- dijelili i razmijenili razne informacije. No, u novije vrijeme sve je prepoznatljiviji trend interesnog okupljanja. Slično kao s našim Pokretom zbiva se i s portalima Treća dob, Mirovina.hr, Mojevrijeme.hr, i sličnima, koji kritički propitkuju svoje pratitelje o temeljnim pitanjima stvarnosti koja se odnosi na treću dob.

Društvene su mreže postale neizostavan element političkeko munikacije, ali i kreacije; i to ne samo u uoči izbora, već kao svojevrsni kontinuirani format za političko okupljanje i izražavanje. Kad bi pokondireni političari, kao i njihove obavještajne službe, s nešto više pozornosti čitali komentare na portalima stranicama koje okupljaju starije „društvene igrače“, otkrili bi kakva je njihova percepcija hrvatske političke scene  i pojedinih političkih aktera, osobito onih iz redova vlasti.

Na stotine starijih građana pod imenom i prezimenom, s vidljivim gađenjem i neočekivano oštrim komentarima prepoznaju svoje pravo na optužbu vladajućih. „Ova vlast svakom svojom odlukom doprinosi sve većem raslojavanju hrvatskog društva. Pri tome sve više uzimaju za sebe, na račun budućih generacija, a na štetu tihe većine. To su shvatili mladi, obrazovani i sposobni, pa iseljavaju.

Svojom sebičnom politikom doveli su nas da zaostajemo za zemljama koje su bile iza nas prije njihovog dolaska na vlast i do toga da nas danas ima manje od četiri milijuna“, navodi ovih dana jedan umirovljenik te dodaje kako će uskoro na izborima moći iskazati svoju gorčinu.

Umirovljenica iz Slavonije dodaje prijeteći: „Ne sprdajte se s nama!“, jer ćemo znati uzvratiti. Ima nas 1,2 milijuna i trebat ćete naše glasove. I doista, dosta! Dosta gomila odbijenica za sve umirovljeničke zahtjeve, dosta usklađivanja mirovina od 20 kuna, dosta odlazaka u mirovinu nakon 40 godina radnog staža s jedva 2.000 kuna, dosta pogodovanja povlaštenima, uvođenja nameta za starije vozače, izgladnjivanja udovica koje kopaju po kontejnerima i skupljaju plastične boce, dosta marginalizacije i poniženja, dosta zanemrivanja sijedih glava.

Ili kao što kaže naša pratiteljica na Facebooku:„Ne sprdajte se s nama!“

Možda će Vas zanimati...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *