Superhik došao u Hrvatsku, uzima siromašnima, bogatima daje!

Zdravko Marić nije posve siguran je li novi nadimak koji je dobio rezultat poša­lice ili pogrde, no autorstvo njegove po­rezne reforme može se doista pripisati stripovskom junaku Superhiku, koji uzi­ma siromašnima, da bi dao bogatima. Njegovo obrazloženje zašto siromašni ostaju siromašni, a bogate će država na­graditi većim plaćama, kaže da je jedno­stavno, jer danas u sustavu poreza na dohodak, u kojem je više od dva i pol mi­lijuna građana, 915 tisuća ne plaća po­rez na dohodak, pa se njima ništa ne mi­jenja. Osoba koja sada plaća 200, 300 kuna, mi nju ne možemo osloboditi za vi­še od tog iznosa. Osoba koja ima visoku plaću, bit će „rasterećena”.    Možda to ta­ko može kod poreza na dohodak i plaća.

No, može li tako i kod umirovljenika? Kad bi se dosljedno primijenila nova po­rezna stopa za umirovljenike od 24 pos­to, siromašniji bi postali još siromašniji, a da su hrvatski umirovljenici siromašni, to znaju i europske statistike koje našem Superhiku na gostovanju u Hrvatskoj ni­su zanimljive. Svaka treća starija osoba je siromašna, četvrti smo na EU ljestvici siromašnih starica i staraca, a relativna mirovina u domovini je niža od relativne mirovine u svim drugim državama nasta- lima na tlu bivše unitarne države. Tako je kod nas 2015. prosječna mirovina iznosi­la 38 posto prosječne plaće, a u BIH 44 posto, Srbiji 47 posto, Crnoj Gori 57 pos­to, Sloveniji 58 posto i Makedoniji 60 posto. K tome su u tim zemlja­ma cijene u odnosu na europske puno niže, dok su u Hrvatskoj čak i cijene „europeizirane”.

I što je Superhik smućkao u svojoj litri kiseliša za umirovljenike? Kad je vidio da bi bio razapet od strane raspamećenih i gladnih umirovljenika ukoliko im opali unificirani porez od 24 posto (nakon što je ukinuo onaj od 12 posto), iz rukava je izvukao magičnu odluku o umanjivanju tog poreza za 50 posto. Nije šija, nego vrat. Ostaje, dakle, isti niži porez za umi­rovljenike, ali zašto baš 50 posto, to nitko ne bi mogao razložno argumentirati, pa ni Superhik nakon dvije litre kiseliša koji mu pojačava moć.

No, kad primijenimo tu njegovu mate­matiku, ispada da umirovljenici s mirovi­nama do 6.000 kuna dobiju iste mirovine kao i do sada, ali zato onoj manjini um­irovljeničkih bogataša progresivno po­većava mirovinu, tako da npr. onaj s

kuna dobije povećanje od 260 ku­na, s 9.000 kuna dodatnih 390, a sa

kuna čak 780. Neke ugledne udovice s po 20.000 mirovine tako bi do­bile za 2.870 kuna povećane mirovine, neka im se nađe.

Jer, poskupljuju kruh i mlijeko, ide gore cijena lijekova, a sve to zapravo znači da će mirovine siromašnih realno padati, pošto bi najmanje 75 kuna mjes e c n o trošili vi­še zbog samo ova tri poskuplje­nja. Pravedan model? Siro­mašnim tako na Superhik uzima, a bogati­ma daje, kako ne bi osjetili udar poskuplje­nja. No, urna i lijes pojeftinjuju, pa je poru­ka ovog ministra financija jasna – poželjno je smanjiti broj živih umirovljenika, a njiho­vim potomcima olakšati ukop.

Da je upotrijebio malo više srca, em- patije i razuma, ovaj ministar bi za umi­rovljenike ponudio do 3.800 kuna neopo­rezivog dijela ili čak do visine prosječne plaće u prethodnoj godini od 5.711 kuna – 60 posto umanjenja od pune stope po­reza od 24 posto. To jest, kako je udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći iz­nosio samo 38 posto (sada oko 39 posto), bilo bi logično zaokružiti porez za umi­rovljenike na 40 posto. Tako bi prosjek os­tao približan postojećem, ali bi nepravda bila izbjegnuta.

Ova je Vlada izabrala svoju stranu. Stranu Superhika, što je pošalica samo u kontekstu obrane zdravog razuma, a pogrda iz rakursa 500.000 siromašnih umirovljenika, sakupljača plastičnih bo­ca, kopača smeća i korisnika javnih ku­hinja. Zaustavite vlak koji je sišao s tračnica!

Piše: Jasna A. Petrović

 

Možda će Vas zanimati...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *