Pravni savjeti – Životna dvojba

Pitanje: Od cijele obitelji imam žive samo nećaka i njegovu suprugu. Brinu se o meni te nemam nikakvih prigovora na njihov odnos. Stoga sam odlučila svu svoju imovinu, koja nije mala, poslije moje smrti prenijeti u njihovu korist. Problem je u tome što smo neki dan razgovarali o načinu prijenosa, pa se oni ne slažu da to napravim oporukom ili darovnim ugovorom, već traže da sačinimo ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. S obzirom na to da sam putem medija čula sve najgore o tome ugovoru i mogućnosti da ostanem bez ičega prihvatim li ga, odbila sam njegovo sklapanje. Rekli su mi da će se iseliti iz kuće gdje su stanovali sa mnom te potražiti za sebe neka druga rješenja. Moram priznati da me to uzdrpod stare dane završite na ulici, a ispunili ste obećanje dano sinu vezano za darovanje kuće.

Stričeve namjere
Pitanje: Nakon smrti svojih roditelja stric me uzeo k sebi i uzdržavao me. Pravno me nije usvojio, a nema žene ni svoje djece. S obzirom na to da stricu stalno pomažem u vođenju gazdinstva, obećao mi je poslije smrti ostaviti svu imovinu, štoviše sastavio je vlastoručnu oporuku, čiji primjerak mi je dao na čuvanje. Međutim, u jednom razgovoru, koji nije bio ugodan, stric mi je zaprijetio da će opozvati oporuku koju mi je ostavio i da će napraviti novu, nekom drugom u korist. Nakon nekog vremena smo se ipak pomirili, a oporuka je ostala na snazi, barem ja tako mislim. Međutim,malo, jer sam sigurna da neću nigdje i ni od koga imati takvu brigu i skrb kakvu su oni dosad pokazivali, pa razmišljam da ipak prihvatim njihov ultimatum. Zanima me postoji li kakav pravni postupak kojim bi se ja usprkos sklapanju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju mogla zaštititi od mogućnosti da pod stare dane ostanem bez ičega? (N.K., Vrbovec)

Odgovor: Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju je izuzetno opasan po sigurnost vaše imovine, a time i vas. Naime, potpisom i ovjerom tog ugovora na sudu ili kod javnog bilježnika možete ostati bez cjelokupne imovine, ako je ona kao takva predmet ugovora. No, s druge strane, s obzirom na to da jako dobro poznajete svoje rođake, predlažemo vam ipak da prihvatite ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, ali da u njega obavezno stavite klauzulu„stvarnog tereta uzdržavanja“. U tom slučaju, svatko tko dođe u posjed vaše imovine, jer teoretski postoji mogućnost da vaši rođaci prodaju imovinu koju su dobili ugovorom, dužan je preuzeti uzdržavanje vas do kraja života, kao da je s vama sklopio taj ugovor. Ima i bolje rješenje, a to je da predložite potpisivanje ugovora o doživotnom uzdržavanju, ili čak da sačinite darovni ugovor s pravom doživotnog plodouživanju.

Nezgodan dar
Pitanje: Imam sina koji je pred ženidbom, a ja sam mu kao otac, obećao prije ženidbe darovati kuću u kojoj sad stanujemo sin, supruga i ja. Supruga me plaši mogućnošću da, kad u kuću dođe snaha, a pogotovo kada rodi, možemo ostati bez kuće pod stare dane; tim prije ako, ne daj Bože, sin iznenada umre. Po njoj nasljednici sina su njegova supruga i djeca, pa je mogućnost da ostanemo bez kuće stvarno realna. Što da učinim? Sinu sam obećao darovati kuću, a s druge strane sve više razmišljam o mogućnosti da se dogodi ono najgore što supruga predviđa. Kako da izvršim svoje obećanje, s time da se osiguram od svih moguć- nosti da ostanem na kraju sa suprugom na cesti? (J.B., Brodski Stupnik)

Odgovor: Mislim da vaša supruga ima pravo, jer darovanjem kuće stvarno možete pod stare dane ostati bez„kuće i kućišta“. Stoga, opreza radi, prilikom sklapanja ugovora o darovanju kuće, navedite da je u pitanju ugovor o darovanju za slučaj smrti, kojim će se predvidjeti prijenos darovane kuće u korist vašeg sina ili njegovih nasljednika tek nakon smrti vas i vaše supruge. Tako ste se zaštitili od mogućnosti da zajedno sa suprugom 
bojim se da će stric ipak potajno promijeniti oporuku ili je fizički uništiti, pa razmišljam kako da se zaštitim od te mogućnosti. (P.B., Rugvica)

Odgovor: Preporučam vam da sa stricem pokušate dogovoriti ugovor o darovanju za slučaj smrti ili ugovor o doživotnom uzdržavanju. Na taj način bi se zaštitili od jednostrane i nagle stričeve odluke da vas razbaštini. S druge strane, stric će biti zaštićen, jer ugovorom o darovanju za slučaj smrti on ostaje vlasnik imovine do svoje smrti, a isto je tako i u slučaju sklapanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.
U škripcu

Odgovor: Situacija vam je stvarno teška, nemate dovoljno sredstava za vlastito uzdržavanje i za povrat novaca uzdržavateljima za ono što su uložili u vašu kuću i vaše uzdržavanje. Možda biste mogli dogovoriti s mladima da se kuća proda, te kupi manja koja bi odgovarala vašim zajedničkim potrebama, a time biste stekli i dovoljno sredstava za život, dok se suprug uzdržavatelja ne zaposli. Druga je mogućnost da se po prodaji novac pravično podijeliti, imajući na umu činjenicu da su vas oni nekoliko godina uzdržavali, te da svatko pronađe svoje novo stambeno rješenje. U slučaju da vaši uzdržavatelji ne pristanu na prodaju kuće i pravičnu podjelu, vi ćete morati tražiti rješenje preko suda, a takvi postupci dugo traju i koštaju.

 

 

Možda će Vas zanimati...